Η Κρίση και η αγορά ακινήτων

Η Ελληνική κρίση έχει χτυπήσει αλύπητα όλους τους τομείς της οικονομίας, καθώς η αγοραστική δύναμη του Έλληνα έχει μειωθεό δραματικά. Ο τομέας όμως ο οποίος έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, δεν είναι άλλος από την αγορά ακινήτων. Παλιά όλοι θα θυμάστε ότι οικοδομές και σπίτια ξεπηδούσαν σχεδόν σαν τα μανιτάρια, τώρα ψάχνεις την καινούργια οικοδομή με το κυάλι. Τι είναι όμως αυτό που έχει φέρει την οικοδομή σε αυτό το χάλι; Ας δούμε μερικά από τα αίτια που πιστεύω ότι φταίνε.

  • Το χαράτσι και ο ΕΝΦΙΑ

Πρόκειται για μακράν τους πιο άδικους φόρους. Στην ουσία μετατρέπουν την οικία σε είδος πολυτελείας και σε αναγκάζουν να πληρώνεις ενοίκιο στο ίδιο σου το σπίτι, τιμωρόντας έτσι την ιδιοκατοίκιση αλλά και την αγορά ακινήτου. Από τους φόρους της τρόϊκας δεν ξεφεύγουν ούτε τα ακατοίκητα αλλά ούτε και τα χωράφια! Με άλλα λόγια, όποιος έχει στη κατοχή του έστω και ένα ενατοστό γης, πρέπει να χρυσοπληρώσει την εφορία γι’ αυτό. Όπως καταλαβαίνετε, οι βαρύτατοι αυτοί φόροι δεν είναι και το καλύτερο έναυσμα για κάποιον που θέλει να επενδύσει στα ακίνητα.

  • Η δραματική πτώση των αντικειμενικών αξιών

Μιας που η οικοδομή έχει σταματήσει, η αγορά έχει γεμίσει από παλιά σπίτια, με αποτέλεσμα οι διάφορες περιοχές να υποβαθμίζονται συνεχώς. Πλέον τα σπίτια έχουν χάσει ίσως και το ένα τρίτο ή ακόμα και το μισό της αξίας τους σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό βέβαια ισχύει στη πραγματική αγορά, γιατί για τις Κυβερνήσεις οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν στα προ κρίσης επίπεδα, κάνοντας τους παραπάνω νόμους ακόμα πιο άδικους. Όποιος λοιπόν έχει κάποιο σπίτι ή οικόπεδο προς πώληση, προτιμά να πληρώνει τους φόρους και να περιμένει να περάσει η κρίση για να το δώσει, καθώς ξέρει ότι τώρα θα το πουλήσει για ένα κομμάτι ψωμί και αυτό θα είναι ξερό.

  • Τα κοράκια προ των πυλών

Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που παρατηρείται σε όλες τις χώρες που περνούν οικονομικές κρίσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Δανειστές μας συνέχεια επιμένουν για πληστειριασμούς. Διάφορα ξένα funds παραμονεύουν να αγοράσουν κοψοχρονιά και μετά να χρυσοπουλήσουν ή να εκμεταλλευτούν χιλιάδες σπίτια που δεν εξυπηρετούν πια τα δάνεια τους. Για πόσο λίγο θα τα αγοράσουν; Αρκεί να σκεφθείτε ότι οι ίδιες οι Τράπεζες αντιτίθενται στους πληστειριασμούς σε αυτή τη φάση, μιας που γνωρίζουν ότι τα σπίτια θα πουληθούν για ψίχουλα και στην ουσία θα μπούνε μέσα με κάθε πώληση.

  • Υπάρχει λύση;

Δυστυχώς η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Απ’ ότι φαίνεται ο ΕΝΦΙΑ θα μας κρατήσει συντροφιά για άλλα δύο χρόνια. Η μόνη ελπίδα για να πάρει μπροστά η οικοδομή, είναι να πέσουν οι αντικειμενικές αξίες και επίσημα, έτσι ώστε να γίνει λίγο πιο συμφέρουσα η ανέγερση και πώληση καινούργιων σπιτιών και οικοδομών. Μέχρι να γίνει αυτό όμως, αν και η τωρινή Κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει να το κάνει, μάλλον θα περάσει πολύς καιρός. Πάντως καλό είναι να δείξουμε υπομονή και ψυχραιμία με το θέμα. Θα έρθουν καλύτερες μέρες…

Share Button